Београд

Београд је један од најстаријих градова у Европи, његова историја траје пуних 7000 година. У својој бурној прошлости, Београд је освајало 40 армија, а 38 пута је подизан из пепела. Смештен је на ушћу Саве у Дунав и данас је главни град Србије, са око 1,6 милиона становника.

Има прворазредни саобраћајни значај, као важно друмско и железничко чвориште, а такође и међународно речно и ваздушно пристаниште и телекомуникацијски центар. У Београду су развијени значајни привредни и пољопривредни капацитети, посебно металска, машинска и електронска индустрија, затим трговина и банкарство.

Београд је престоница српске културе, образовања и науке. У њему је највећа концентрација институција из области науке и уметности од националног значаја. Ту је Српска академија наука и уметности, основана 1886. као Српска краљевска академија; Народна библиотека Србије, основана 1832; Народни музеј, основан 1841. и Народно позориште, основано 1869. Град је такође и седиште Београдског универзитета, основаног 1808. као Велика школа, и Универзитета уметности (не помињући бројне приватне универзитете и факултете).

У Београду се налазе најзначајнија дела српске архитектуре, Калемегдан са Београдском тврђавом, споменици културе и друга непокретна културна добра, бројна археолошка налазишта са материјалним остацима који сведоче о развијеној цивилизацији и култури на тлу Београда од праисторије до данас.

Београд на Интернету
http://www.beograd.rs
http://www.belgradetourism.rs

Важне информације

Цене и датуми одржавања курсеваПријављивање на курсеве и летње школеПутовање у Србију и водич кроз БеоградВизе
Квиз "Србомер" Галерија За Донаторе