Летња школа српског језика и културе, Ваљево

Име пројекта
Летња школа српског језика и културе, Ваљево 2023.

Време одржавања пројекта
Од 17. јула до 4. августа 2023.

Три недеље
17.07.2023. - 4.08.2023.
- Курс српског језика, 60 часова
- Културни семинар, 18 часова
- Наставни материјал за курсеве
- Смештај у двокреветној соби
- Постељина и пешкири
- Коришћење кухиње
- 3 екскурзије
- Слободан приступ Интернету у школи
- Укупна цена: 799€/ СТУДЕНТИ: 399€

Место одржавања пројекта
Ваљево, Србија (сазнајте више о Ваљеву).

Нивои знања
На Летњој школи могу учествовати студенти на средњем и напредном нивоу познавања српског језика.

Циљеви пројекта
- Учење и усавршавање знања из српског језика за средњи и напредни ниво;
- проучавање културе Срба, њених традиционалних вредности и модерних тежњи кроз теоријски и практичан рад;
- живот у аутентичној српској средини, успостављање контаката са аутентичним Србима и размена искустава и погледа са њима.

Календар (подложан минималним изменама)

Курс српског језика
Учешћем на курсу српског језика стичете нове и усавршавате своје постојеће језичке способности. На основу класификационог теста који спроводимо први дан по доласку на Летњу школу, сви полазници се деле у радне групе са сличним језичким способностима. Постоје четири групе: средња 1, средња 2, напредна и група за матерњи језик. Свака група има одговарајући програм и лекторе и ради одвојено. Акценат се ставља на комуникативне способности полазника. Теоријски, тј. системски аспект језика представља се адекватно потребама сваког нивоа. Предавања почињу у 9:00 и завршавају се у 14:10 сваког радног дана.

Часови 1-2 Одмор Часови 3-4 Одмор Часови 5-6
(30 часова недељно)
09:00-
10:30
10:30-
10:50
10:50-
12:20
12:20-
12:40
12:40-
14:10

Имате 20/30 часова језика недељно. Нисте обавезни да похађате све ове часове, али уколико Вам је потребан наш сертификат из језика, нећете моћи да пропустите више од 10%.

Културни семинар
Културни семинар се састоји из радионица и предавања на различите теме, као на пример: Радионица српског народног певања, Радионица српског народног играња, Радионица српске народне кухиње, Радионица српског националног позоришта, Културна историја Срба, Српска религија, Стари занати у Србији, Српска историја двадесетог века, Српски језик, Српска лепа уметност, Српска архитектура. Ове активности се одржавају сваког радног дана. Могућ је и рад на терену. Распоред са више детаља ће бити доступан у току Летње школе.

Културни семинар Одмор Културни семинар
18:00-19:30 19:30-20:00 20:00-21:30

Имате 15 радних дана, што значи да је могуће имати 18 часова на културном семинару. Нисте обавезни да похађате све ове часове, али уколико Вам је потребан наш сертификат из овог дела рада Школе, нећете моћи да пропустите више од 50%.

Вечерњи сусрети
Та врста активности организује се спорадично и то у вечерњим терминима. За време Вечерњих сусрета вежбате своје језичке вештине и тестирате своје знање у разним квизовима и играма. Победнике чекају вредне награде. Тамо ћете такође моћи да се сусретнете са славним Србима: уметницима, научницима, политичарима и пословним људима. Распоред са више детаља ће бити доступан у току курса. Овај део Летње школе није обавезан и за њега не дајемо сертификате.

Екскурзије
Екскурзије у Летњој школи смо направили тако да Вас боље упознају са живописном Србијом. Школа организује једнодневне екскурзије. У програму постоји неколико могућности:

Могуће су и нове екскурзије.

Рекреација
У току Летње школе можете се бавити спортом у слободном времену. У граду Ваљеву постоји отворени базен, бројне теретане, курсеви аеробика, терени за тенис, фудбал, кошарку, атлетику и мини-голф. Град такође располаже са ергелама са коњима за јахање. Такође можете повољно изнајмити бицикл. Град је погодан за џогирање и све уличне спортске активности јер је изузетно чист, незагађен и у непосредном контакту са природом.

Смештај
Смештај је у модерном студентском дому који је пројектован и изграђен специјално за полазнике Летње школе. Налази се на горњим спратовима школске зграде. Собе су удобне и домаћини ће Вам помоћи у свему што Вам је потребно. Приватни смештај, у оквиру породице, у приватним домовима може се добити уз доплату. Породице такође имају важну улогу у настави српског језика и културе и учествују у образовном процесу. Уколико имате неке специјалне жеље у вези са смештајем (нпр. ипак желите собу у хотелу, стан или Вам смештај није потребан), молимо Вас да ступите у контакт са организаторима.

Храна
Уколико желите да кувате сами, коришћење кухиње је бесплатно. Два оброка дневно (доручак и вечера), са домаћим традиционалним јелима и у атмосфери српског гостопримства, могу се добити уз доплату. Ако имате специјалне жеље у вези са храном (нпр. вегетаријанац сте или имате друге навике у исхрани), молимо Вас да ступите у контакт са организаторима.

Цена
Цена Летње школе српског језика и културе износи 799€ (три недеље). У цену је укључено следеће:

Информације о начинима плаћања добићете након што се пријавите.

Безбедност у Ваљеву и Србији
Безбедност у Ваљеву гарантује Министарство унутрашњих послова, одељење у Ваљеву.

Пријављивање
Желим да учествујем у Летњој школи српског језика и културе, Ваљево 2023.

Важне информације

Цене и датуми одржавања курсеваПријављивање на курсеве и летње школеПутовање у Србију и водич кроз БеоградВизе
Квиз "Србомер" Галерија За Донаторе