Летња школа српског језика и културе, Ваљево

Име пројекта
Летња школа српског језика и културе, Ваљево 2022.

Време одржавања пројекта
Од 1. до 20. августа 2022.

Једна недеља Две недеље Три недеље
1.08.2022. - 6.08.2022.
1.08.2022. - 13.08.2022.
1.08.2022. - 20.08.2022.
- Курс српског језика, 20 часова
- Културни семинар, 6 часова
- Наставни материјал за курсеве
- Смештај у двокреветној соби
- Постељина и пешкири
- Коришћење кухиње
- 1 екскурзија
- Слободан приступ Интернету у школи
- Укупна цена: 399€/ СТУДЕНТИ: 199€
- Курс српског језика, 40 часова
- Културни семинар, 12 часова
- Наставни материјал за курсеве
- Смештај у двокреветној соби
- Постељина и пешкири
- Коришћење кухиње
- 2 екскурзије
- Слободан приступ Интернету у школи
- Укупна цена: 599€/ СТУДЕНТИ: 299€
- Курс српског језика, 60 часова
- Културни семинар, 18 часова
- Наставни материјал за курсеве
- Смештај у двокреветној соби
- Постељина и пешкири
- Коришћење кухиње
- 3 екскурзије
- Слободан приступ Интернету у школи
- Укупна цена: 799€/ СТУДЕНТИ: 399€

Место одржавања пројекта
Ваљево, Србија (сазнајте више о Ваљеву).

Нивои знања
На Летњој школи могу учествовати сви нивои знања, од апсолутних почетника до најнапреднијих студената.

Циљеви пројекта
- Учење и усавршавање знања из српског језика за све нивое (почетни, средњи, напредни, матерњи);
- проучавање културе Срба, њених традиционалних вредности и модерних тежњи кроз теоријски и практичан рад;
- живот у аутентичној српској средини, успостављање контаката са аутентичним Србима и размена искустава и погледа са њима.

Календар (подложан минималним изменама)

Курс српског језика
Учешћем на курсу српског језика стичете нове и усавршавате своје постојеће језичке способности. На основу класификационог теста који спроводимо први дан по доласку на Летњу школу, сви полазници се деле у радне групе са сличним језичким способностима. Постоје четири групе: почетна 1, почетна 2, средња 1, средња 2, напредна и група за матерњи језик. Свака група има одговарајући програм и лекторе и ради одвојено. Акценат се ставља на комуникативне способности полазника. Теоријски, тј. системски аспект језика представља се адекватно потребама сваког нивоа. Предавања почињу у 9:00 и завршавају се у 14:10 сваког радног дана.

Часови 1-2 Одмор Часови 3-4 Одмор Часови 5-6
(30 часова недељно)
09:00-
10:30
10:30-
10:50
10:50-
12:20
12:20-
12:40
12:40-
14:10

Имате 20/30 часова језика недељно. Нисте обавезни да похађате све ове часове, али уколико Вам је потребан наш сертификат из језика, нећете моћи да пропустите више од 10%.

Културни семинар
Културни семинар се састоји из радионица и предавања на различите теме, као на пример: Радионица српског народног певања, Радионица српског народног играња, Радионица српске народне кухиње, Радионица српског националног позоришта, Културна историја Срба, Српска религија, Стари занати у Србији, Српска историја двадесетог века, Српски језик, Српска лепа уметност, Српска архитектура. Ове активности се одржавају сваког радног дана. Могућ је и рад на терену. Распоред са више детаља ће бити доступан у току Летње школе.

Културни семинар Одмор Културни семинар
18:00-19:30 19:30-20:00 20:00-21:30

Имате 5/10/15 радних дана, што значи да је могуће имати 6/12/18 часова на културном семинару. Нисте обавезни да похађате све ове часове, али уколико Вам је потребан наш сертификат из овог дела рада Школе, нећете моћи да пропустите више од 50%.

Вечерњи сусрети
Та врста активности организује се спорадично и то у вечерњим терминима. За време Вечерњих сусрета вежбате своје језичке вештине и тестирате своје знање у разним квизовима и играма. Победнике чекају вредне награде. Тамо ћете такође моћи да се сусретнете са славним Србима: уметницима, научницима, политичарима и пословним људима. Распоред са више детаља ће бити доступан у току курса. Овај део Летње школе није обавезан и за њега не дајемо сертификате.

Екскурзије
Екскурзије у Летњој школи смо направили тако да Вас боље упознају са живописном Србијом. Школа организује једнодневне екскурзије. У програму постоји неколико могућности:

Могуће су и нове екскурзије.

Рекреација
У току Летње школе можете се бавити спортом у слободном времену. У граду Ваљеву постоји отворени базен, бројне теретане, курсеви аеробика, терени за тенис, фудбал, кошарку, атлетику и мини-голф. Град такође располаже са ергелама са коњима за јахање. Такође можете повољно изнајмити бицикл. Град је погодан за џогирање и све уличне спортске активности јер је изузетно чист, незагађен и у непосредном контакту са природом.

Смештај
Смештај је у модерном студентском дому који је пројектован и изграђен специјално за полазнике Летње школе. Налази се на горњим спратовима школске зграде. Собе су удобне и домаћини ће Вам помоћи у свему што Вам је потребно. Приватни смештај, у оквиру породице, у приватним домовима може се добити уз доплату. Породице такође имају важну улогу у настави српског језика и културе и учествују у образовном процесу. Уколико имате неке специјалне жеље у вези са смештајем (нпр. ипак желите собу у хотелу, стан или Вам смештај није потребан), молимо Вас да ступите у контакт са организаторима.

Храна
Уколико желите да кувате сами, коришћење кухиње је бесплатно. Два оброка дневно (доручак и вечера), са домаћим традиционалним јелима и у атмосфери српског гостопримства, могу се добити уз доплату. Ако имате специјалне жеље у вези са храном (нпр. вегетаријанац сте или имате друге навике у исхрани), молимо Вас да ступите у контакт са организаторима.

Цена
Цена Летње школе српског језика и културе износи 399€ (једна недеља), 599€ (две недеље) или 799€ (три недеље). У цену је укључено следеће:

Информације о начинима плаћања добићете након што се пријавите.

Безбедност у Ваљеву и Србији
Безбедност у Ваљеву гарантује Министарство унутрашњих послова, одељење у Ваљеву.

Пријављивање
Желим да учествујем у Летњој школи српског језика и културе, Ваљево 2022.

Важне информације

Цене и датуми одржавања курсеваПријављивање на курсеве и летње школеПутовање у Србију и водич кроз БеоградВизе
Квиз "Србомер" Галерија За Донаторе