Letnja škola srpskog jezika i kulture, Valjevo

Ime projekta
Letnja škola srpskog jezika i kulture, Valjevo 2023.

Vreme održavanja projekta
Od 17. jula do 4. avgusta 2023.

Tri nedelje
17.07.2023. - 4.08.2023.
- Kurs srpskog jezika, 60 časova
- Kulturni seminar, 18 časova
- Nastavni materijal za kurseve
- Smeštaj u dvokrevetnoj sobi
- Posteljina i peškiri
- Korišćenje kuhinje
- 3 ekskurzije
- Slobodan pristup Internetu u školi
- Ukupna cena: 799€/ STUDENTI: 399€

Mesto održavanja projekta
Valjevo, Srbija (saznajte više o Valjevu).

Nivoi znanja
Na Letnjoj školi mogu učestvovati studenti na srednjem i naprednom nivou poznavanja srpskog jezika.

Ciljevi projekta
- Učenje i usavršavanje znanja iz srpskog jezika za sredji i napredni nivo;
- proučavanje kulture Srba, njenih tradicionalnih vrednosti i modernih težnji kroz teorijski i praktičan rad;
- život u autentičnoj srpskoj sredini, uspostavljanje kontakata sa autentičnim Srbima i razmena iskustava i pogleda sa njima.

Kalendar (podložan minimalnim izmenama)

Kurs srpskog jezika
Učešćem na kursu srpskog jezika stičete nove i usavršavate svoje postojeće jezičke sposobnosti. Na osnovu klasifikacionog testa koji sprovodimo prvi dan po dolasku na Letnju školu, svi polaznici se dele u radne grupe sa sličnim jezičkim sposobnostima. Postoji četiri grupe: srednja 1, srednja 2, napredna i grupa za maternji jezik. Svaka grupa ima odgovarajući program i lektore i radi odvojeno. Akcenat se stavlja na komunikativne sposobnosti polaznika. Teorijski, tj. sistemski aspekt jezika predstavlja se adekvatno potrebama svakog nivoa. Predavanja počinju u 9:00 i završavaju se u 14:10 svakog radnog dana.

Časovi 1-2 Odmor Časovi 3-4 Odmor Časovi 5-6
(30 časova nedeljno)
09:00-
10:30
10:30-
10:50
10:50-
12:20
12:20-
12:40
12:40-
14:10

Imate 20/30 časova jezika nedeljno. Niste obavezni da pohađate sve ove časove, ali ukoliko Vam je potreban naš sertifikat iz jezika, nećete moći da propustite više od 10%.

Kulturni seminar
Kulturni seminar se sastoji iz radionica i predavanja na različite teme, kao na primer: Radionica srpskog narodnog pevanja, Radionica srpskog narodnog igranja, Radionica srpske narodne kuhinje, Radionica srpskog nacionalnog pozorišta, Kulturna istorija Srba, Srpska religija, Stari zanati u Srbiji, Srpska istorija dvadesetog veka, Srpski jezik, Srpska lepa umetnost, Srpska arhitektura. Ove aktivnosti se održavaju svakog radnog dana. Moguć je i rad na terenu. Raspored sa više detalja će biti dostupan u toku Letnje škole.

Kulturni seminar Odmor Kulturni seminar
18:00-19:30 19:30-20:00 20:00-21:30

Imate 15 radnih dana, što znači da je moguće imati 18 časova na kulturnom seminaru. Niste obavezni da pohađate sve ove časove, ali ukoliko Vam je potreban naš sertifikat iz ovog dela rada Škole, nećete moći da propustite više od 50%.

Večernji susreti
Ta vrsta aktivnosti organizuje se sporadično i to u večernjim terminima. Za vreme Večernjih susreta vežbate svoje jezičke veštine i testirate svoje znanje u raznim kvizovima i igrama. Pobednike čekaju vredne nagrade. Tamo ćete takođe moći da se susretnete sa slavnim Srbima: umetnicima, naučnicima, političarima i poslovnim ljudima. Raspored sa više detalja će biti dostupan u toku kursa. Ovaj deo Letnje škole nije obavezan i za njega ne dajemo sertifikate.

Ekskurzije
Ekskurzije u Letnjoj školi smo napravili tako da Vas bolje upoznaju sa živopisnom Srbijom. Škola organizuje jednodnevne ekskurzije. U programu postoji nekoliko mogućnosti:

Moguće su i nove ekskurzije.

Rekreacija
U toku Letnje škole možete se baviti sportom u slobodnom vremenu. U gradu Valjevu postoji otvoreni bazen, brojne teretane, kursevi aerobika, tereni za tenis, fudbal, košarku, atletiku i mini-golf. Grad takođe raspolaže sa ergelama sa konjima za jahanje. Takođe možete povoljno iznajmiti bicikl. Grad je pogodan za džogiranje i sve ulične sportske aktivnosti jer je izuzetno čist, nezagađen i u neposrednom kontaktu sa prirodom.

Smeštaj
Smeštaj je u modernom studentskom domu koji je projektovan i izgrađen specijalno za polaznike Letnje škole. Nalazi se na gornjim spratovima školske zgrade. Sobe su udobne i domaćini će Vam pomoći u svemu što Vam je potrebno. Privatni smeštaj, u okviru porodice, u privatnim domovima može se dobiti uz doplatu. Porodice takođe imaju važnu ulogu u nastavi srpskog jezika i kulture i učestvuju u obrazovnom procesu. Ukoliko imate neke specijalne želje u vezi sa smeštajem (npr. ipak želite sobu u hotelu, stan ili Vam smeštaj nije potreban), molimo Vas da stupite u kontakt sa organizatorima.

Hrana
Ukoliko želite da kuvate sami, korišćenje kuhinje je besplatno. Dva obroka dnevno (doručak i večera), sa domaćim tradicionalnim jelima i u atmosferi srpskog gostoprimstva, mogu se dobiti uz doplatu. Ako imate specijalne želje u vezi sa hranom (npr. vegetarijanac ste ili imate druge navike u ishrani), molimo Vas da stupite u kontakt sa organizatorima.

Cena
Cena Letnje škole srpskog jezika i kulture iznosi 799€ (tri nedelje). U cenu je uključeno sledeće:

Više informacija o načinima plaćanja dobićete nakon prijavljivanja.

Bezbednost u Valjevu i Srbiji
Bezbednost u Valjevu garantuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, odeljenje u Valjevu.

Prijavljivanje
Želim da učestvujem u Letnjoj školi srpskog jezika i kulture, Valjevo 2023.

Važne informacije

Cene i datumi održavanja kursevaPrijavljivanje na kurseve i letnje školePutovanje u Srbiju i vodič kroz BeogradVize
Kviz "Srbomer" Galerija Za Donatore