Letnja škola srpskog jezika i kulture, Valjevo

Ime projekta
Letnja škola srpskog jezika i kulture, Valjevo 2022.

Vreme održavanja projekta
Od 1. do 20. avgusta 2022.

Jedna nedelje Dve nedelje Tri nedelje
1.08.2022. - 6.08.2022.
1.08.2022. - 13.08.2022.
1.08.2022. - 20.08.2022.
- Kurs srpskog jezika, 20 časova
- Kulturni seminar, 6 časova
- Nastavni materijal za kurseve
- Smeštaj u dvokrevetnoj sobi
- Posteljina i peškiri
- Korišćenje kuhinje
- 1 ekskurzija
- Slobodan pristup Internetu u školi
- Ukupna cena: 399€/ STUDENTI: 199€
- Kurs srpskog jezika, 40 časova
- Kulturni seminar, 12 časova
- Nastavni materijal za kurseve
- Smeštaj u dvokrevetnoj sobi
- Posteljina i peškiri
- Korišćenje kuhinje
- 2 ekskurzije
- Slobodan pristup Internetu u školi
- Ukupna cena: 599€/ STUDENTI: 299€
- Kurs srpskog jezika, 60 časova
- Kulturni seminar, 18 časova
- Nastavni materijal za kurseve
- Smeštaj u dvokrevetnoj sobi
- Posteljina i peškiri
- Korišćenje kuhinje
- 3 ekskurzije
- Slobodan pristup Internetu u školi
- Ukupna cena: 799€/ STUDENTI: 399€

Mesto održavanja projekta
Valjevo, Srbija (saznajte više o Valjevu).

Nivoi znanja
Na Letnjoj školi mogu učestvovati svi nivoi znanja, od apsolutnih početnika do najnaprednijih studenata.

Ciljevi projekta
- Učenje i usavršavanje znanja iz srpskog jezika za sve nivoe (početni, srednji, napredni, maternji);
- proučavanje kulture Srba, njenih tradicionalnih vrednosti i modernih težnji kroz teorijski i praktičan rad;
- život u autentičnoj srpskoj sredini, uspostavljanje kontakata sa autentičnim Srbima i razmena iskustava i pogleda sa njima.

Kalendar (podložan minimalnim izmenama)

Kurs srpskog jezika
Učešćem na kursu srpskog jezika stičete nove i usavršavate svoje postojeće jezičke sposobnosti. Na osnovu klasifikacionog testa koji sprovodimo prvi dan po dolasku na Letnju školu, svi polaznici se dele u radne grupe sa sličnim jezičkim sposobnostima. Postoji šest grupa: početna 1, početna 2 srednja 1, srednja 2, napredna i grupa za maternji jezik. Svaka grupa ima odgovarajući program i lektore i radi odvojeno. Akcenat se stavlja na komunikativne sposobnosti polaznika. Teorijski, tj. sistemski aspekt jezika predstavlja se adekvatno potrebama svakog nivoa. Predavanja počinju u 9:00 i završavaju se u 14:10 svakog radnog dana.

Časovi 1-2 Odmor Časovi 3-4 Odmor Časovi 5-6
(30 časova nedeljno)
09:00-
10:30
10:30-
10:50
10:50-
12:20
12:20-
12:40
12:40-
14:10

Imate 20/30 časova jezika nedeljno. Niste obavezni da pohađate sve ove časove, ali ukoliko Vam je potreban naš sertifikat iz jezika, nećete moći da propustite više od 10%.

Kulturni seminar
Kulturni seminar se sastoji iz radionica i predavanja na različite teme, kao na primer: Radionica srpskog narodnog pevanja, Radionica srpskog narodnog igranja, Radionica srpske narodne kuhinje, Radionica srpskog nacionalnog pozorišta, Kulturna istorija Srba, Srpska religija, Stari zanati u Srbiji, Srpska istorija dvadesetog veka, Srpski jezik, Srpska lepa umetnost, Srpska arhitektura. Ove aktivnosti se održavaju svakog radnog dana. Moguć je i rad na terenu. Raspored sa više detalja će biti dostupan u toku Letnje škole.

Kulturni seminar Odmor Kulturni seminar
18:00-19:30 19:30-20:00 20:00-21:30

Imate 5/10/15 radnih dana, što znači da je moguće imati 6/12/18 časova na kulturnom seminaru. Niste obavezni da pohađate sve ove časove, ali ukoliko Vam je potreban naš sertifikat iz ovog dela rada Škole, nećete moći da propustite više od 50%.

Večernji susreti
Ta vrsta aktivnosti organizuje se sporadično i to u večernjim terminima. Za vreme Večernjih susreta vežbate svoje jezičke veštine i testirate svoje znanje u raznim kvizovima i igrama. Pobednike čekaju vredne nagrade. Tamo ćete takođe moći da se susretnete sa slavnim Srbima: umetnicima, naučnicima, političarima i poslovnim ljudima. Raspored sa više detalja će biti dostupan u toku kursa. Ovaj deo Letnje škole nije obavezan i za njega ne dajemo sertifikate.

Ekskurzije
Ekskurzije u Letnjoj školi smo napravili tako da Vas bolje upoznaju sa živopisnom Srbijom. Škola organizuje jednodnevne ekskurzije. U programu postoji nekoliko mogućnosti:

Moguće su i nove ekskurzije.

Rekreacija
U toku Letnje škole možete se baviti sportom u slobodnom vremenu. U gradu Valjevu postoji otvoreni bazen, brojne teretane, kursevi aerobika, tereni za tenis, fudbal, košarku, atletiku i mini-golf. Grad takođe raspolaže sa ergelama sa konjima za jahanje. Takođe možete povoljno iznajmiti bicikl. Grad je pogodan za džogiranje i sve ulične sportske aktivnosti jer je izuzetno čist, nezagađen i u neposrednom kontaktu sa prirodom.

Smeštaj
Smeštaj je u modernom studentskom domu koji je projektovan i izgrađen specijalno za polaznike Letnje škole. Nalazi se na gornjim spratovima školske zgrade. Sobe su udobne i domaćini će Vam pomoći u svemu što Vam je potrebno. Privatni smeštaj, u okviru porodice, u privatnim domovima može se dobiti uz doplatu. Porodice takođe imaju važnu ulogu u nastavi srpskog jezika i kulture i učestvuju u obrazovnom procesu. Ukoliko imate neke specijalne želje u vezi sa smeštajem (npr. ipak želite sobu u hotelu, stan ili Vam smeštaj nije potreban), molimo Vas da stupite u kontakt sa organizatorima.

Hrana
Ukoliko želite da kuvate sami, korišćenje kuhinje je besplatno. Dva obroka dnevno (doručak i večera), sa domaćim tradicionalnim jelima i u atmosferi srpskog gostoprimstva, mogu se dobiti uz doplatu. Ako imate specijalne želje u vezi sa hranom (npr. vegetarijanac ste ili imate druge navike u ishrani), molimo Vas da stupite u kontakt sa organizatorima.

Cena
Cena Letnje škole srpskog jezika i kulture iznosi 399€ (jedna nedelja), 599€ (dve nedelje) ili 799€ (tri nedelje). U cenu je uključeno sledeće:

Više informacija o načinima plaćanja dobićete nakon prijavljivanja.

Bezbednost u Valjevu i Srbiji
Bezbednost u Valjevu garantuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, odeljenje u Valjevu.

Prijavljivanje
Želim da učestvujem u Letnjoj školi srpskog jezika i kulture, Valjevo 2022.

Važne informacije

Cene i datumi održavanja kursevaPrijavljivanje na kurseve i letnje školePutovanje u Srbiju i vodič kroz BeogradVize
Kviz "Srbomer" Galerija Za Donatore